Esztétikus tömések

a front- és rágófogakon

Rendszeres profilaxis által manapság mindenki egy életre szólóan csökkentheti fogai szuvasodásra való hajlamát. Mégis néha előfordul, hogy a fogorvos diagnózisa „fogszuvasodás”. Lyukas a fog! Most mi lesz? Korábban ez nem okozott nagy fejtörést: a szuvas rész eltávolítása után a fogorvos a lyukat a közismert, szürke amalgám masszával tömte be. Ma már senkinek sem kell beérnie a feltűnő és lehetséges egészségre való ártalmas hatását illetően vitatott anyaggal. Időközben léteznek már éppúgy terhelhető tömőanyagok, fogszínű műanyagból.  A fogorvosok így nevezik: kompozit (composite, angol = összeállított, összetett), mert ennél már nem a hagyományos értelemben vett műanyagról van szó, hanem sokkal inkább egy magas technikai színvonalú keverékanyagokról.

Miből áll a kompozit?

Legfőbb része – az anyag körülbelül 80 %-a – apróbb kerámia-, üveg- és kvarcrészecskékből áll, míg a modern tömőanyagok tényleges műanyag összetevője csupán körülbelül 20%-ot tesz ki. Ez által a restauráció sokkal stabilabb, mint a korábbról ismert műanyag tömések.

Milyen tartós a kompozit tömés?

A kiváló minőségű kompozit összetevőiből adódóan, továbbá részecskéinek sajátosságai révén a magas mechanikus terhelés által beható nyomó- és húzóerőknek ellenáll. Különösen kopásálló. Tehát bármely méretű, gondosan kidolgozott kompozit tömés nagyon sokáig tartós lehet. Általában legalább 7 évet mondanak rá. A tömés maximális tartósságának feltétele a fogak rendszeres és helyes tisztítása otthon, valamint professzionálisan, fogorvosa által.

Mi a kezelés menete?allgemeine-zahnheilkunde-03

A fogorvos a tömést – a fogtechnikai labor segítsége nélkül – egy ülésben, közvetlenül a kezelőszékben helyezi be. A szuvasodás eltávolítása után a fogat ezzel rétegről rétegre haladva, különböző színárnyalattal építi vissza. Teljes szárazon tartás mellett a fogzománc és a dentin felületét, valamint az egyes kompozit rétegeket rögzítő anyaggal készíti elő, majd speciális kék fénnyel szilárdítja meg.

 

Inlay

a kerámia tömés

veneer-05

Ha egy lyukat kell betömni a fogon, több alternatíva áll rendelkezésre, mint például a fényrekötő esztétikus tömés vagy az ún.

inlay.

Az inlay betéttömést jelent egy bizonyos anyagból (például kompozit, kerámia vagy arany), amely szilárd halmazállapotú forma és hajszálpontosan illeszkedik a tömésnek előkészített „lyukba”. Az inlay rögzítése, kivitelezése szerint adhezívvel vagy cementtel történik.

Teljes kerámia inlay

Még maguknak, a fogorvosoknak is gondot okoz néha egy teljes kerámia inlay felismerése a fogon, olyannyira hasonul a természetes foganyaghoz. A rágófelszín nagyon részletes munkával, egyénre szabottan készül, hogy az optimális rágófunkció tartósan biztosított legyen. A kerámia inlay egy precíziós munka, a fogorvos és a fogtechnikus részéről egyaránt. Az egyéni fogszínek és a pontos kidolgozási lehetőségek teszik a szájban gyakorlatilag láthatatlanná. Ezzel az esztétikummal a teljes kerámia inlay valósággal elrendeltetett a fogak látható felületének ellátására. Új technológiák lehetővé teszik ezen felül a kerámia betéttömés maximális pontosságát. Az inlay speciális anyaggal kerül tartós rögzítésre a fogban.

 

Mi a különbség a héj és az inlay között?

A tipikus héjkerámiát vékony furnérként kell elképzelni, mely fő alkalmazási területe frontrészen a hat metszőfog, valamint a szemfogakkal közvetlenül szomszédos örlőfogak. Az inlay-k, vagyis betéttömések ezzel szemben kis kerámia testek, melyeket az oldalsó fogak helyreállítására használnak, kiváltképp azok rágófelszínén. Mivel a fogorvos a restauráció kiterjedését és körvonalát a sérült részhez viszonyítva alakíthatja, a héjak és inlay-k ezáltal alapvetően minden lehető formát képezhetnek, még akár egy részleges koronába átmenőét is.

Héjkerámia / Veneer

vékony kerámia héj a fog felszínén

 

A „veneer” angol szó, nagyjából annyit jelent „befed, beburkol”. Az angol nyelvhasználatban ezt a szót „furnér” elnevezéssel is használják és ez már önmagában is felettébb jól jellemzi a héjkerámia alkalmazási területét.

Elszíneződött, ferdén álló vagy letöredezett fogak frontrészen héjkerámiával korrigálhatók, mégpedig a saját fog megtartásával, visszaállítva azok természetes optikáját. A héjkerámia leheletvékony, kitűnő fényáteresztő tulajdonságokkal rendelkező, természetes fogszínű kerámia héj, mely a preparált fog felszínén kerül rögzítésre. Értékes, egészséges foganyag eközben nem sérül. Egy speciális fogászati ragasztóval tapad a héjkerámia a fogzománchoz, biztosan és hosszan tartóan.

Bevált, esztétikus és kényelmes

A héjkerámia frontrészen szép és természetesnek ható megoldás, mely formáját és színét tekintve az eredeti fogakhoz igazodva láthatatlan a szájban. Teljes mértékben fémmentes és biztonságos.

Mennyire tartósak a kerámia héjak és az inlay-k ?

A kisebb restaurációk bár körülményesebbek, mint a hagyományos fogpótlások, mégis megérik a döntést, hiszen a modern kerámiák kitűnő anyagminőségük által, egyetemben a rendkívül tartós rögzítéssel, kerámia restaurációkként, még leheletvékony kidolgozásnál is különösen hosszú életűek, akár stabilizálják is a meggyengült fogakat. Sok inlay és héj található már most több mint 15 éve a páciensek szájában jelenleg is teljes épségben. Megfelelő fogápolás mellett, egy tökéletesen kialakított inlay vagy héjkerámia mindenképpen még tovább is tarthat.

Kedves Pácienseink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 05.20-án rendelőnk újra megnyitja kapuit, így tudjuk fogadni a nem sürgősségi ellátásra érkező pácienseket is.

Azt tudni kell, hogy a fogászati kezelések közben létrejövő bioaeroszolnak nagy szerepe lehet a SARS-CoV-2 vírus terjedésében ezért ahhoz, hogy az ellátást újra tudjuk indítani fontos, hogy az általunk hozott szabályokat maradéktalanul betartsák és ebben közreműködjenek.

Abban az esetben van szükség PCR- vizsgálatra, amennyiben a rendelőbe érkezéskor bizonyos paraméterek vizsgálata utána a páciens Covid gyanúsnak számít. Ebben az esetben továbbítjuk a pácienst a megfelelő vizsgálatokra.

A rendelet alapján előírt újraindulási feltételeknek rendelőnk megfelel. A higiénés szabályokat maximálisan betartjuk.

Rendelőbe érkezéskor az alábbiakat kérjük Önöktől:
▪️ Minden esetben előzetes telefonos, e-mailes bejelentkezés szükséges.
▪️ Egyedül érkezzen a rendelőbe (kisgyermek esetén 1 kísérő megengedett).
▪️ A megbeszélt időpontra pontosan érkezzen (amennyiben korábban érkezik kérjük, hogy a rendelő előtt várakozzon)
▪️ A váróban a szájmaszk viselése kötelező!
▪️ A váróban kérjük egymástól a 2m-es távolságot.
▪️Minden páciensnek az eddigiekhez hasonlóan kérdőív kitöltése szükséges, mely alapján döntjük el, hogy gyanús vagy nem gyanús esetnek számít.
▪️ Láz, köhögés, rossz közérzet esetén kérjük ne jöjjön rendelőnkbe!

Mobil: +36 20 2097145
e-mail: [email protected]
www.arkadent.hu

Köszönjük és várjuk Önöket!
Árkádent csapata