Szájhigiénia

Fogápolás

Amennyiben a makacs bakteriális foglepedék eltávolítása a cél, az otthoni alapos fogápolás gyakran nem elegendő. A szájüreg több területe csak nehezen hozzáférhető és ez által kivonja magát a hatékony tisztítás alól. A szájhigiénia lényege főként tehát az, hogy a fogkő – és nem csupán az ételmaradékok – eltávolításra kerüljenek. Ehhez a fogkefe önmagában kevés. A különösen veszélyeztetett fogközök megfelelő tisztításához szükség van továbbá fogselyem és interdentális (fogköztisztító) kefék használatára egyaránt.

A fogak és a fogíny egészségének fenntartása érdekében, következésképp ajánlott rendszeres időközönként a fogszakorvosi rendelőben végzett professzionális szájhigiéniás kezelésen való részvétel.

Mi a professzionális szájhigiéniás kezelés?

A makacs bakteriális lepedék ellen – ami a fogszuvasodás és fogínygyulladás fő okozója – még a leglelkiismeretesebb fogtisztítás sem mindig hatásos. Erre való a professzionális szájhigiéniás kezelés. Ez által az összes kemény és puha lepedék, valamint baktériumok eltávolításra kerülnek. Fogszuvasodás és fogágy betegségek hatékonyan megelőzhetőek. Mindazonáltal a professzionális szájhigiéniás kezelés nagyban túlmutat a szokásos kontrollvizsgálat keretein belül történő lepedék eltávolításon, melynek célja mindenek előtt a fogkő eltávolítása.

Hogyan zajlik a professzionális szájhigiéniás kezelés?

A professzionális szájhigiéniás kezelés első lépése a fogazat alapos átvizsgálása. Ezután a fogfelszíneken, a fogközökben és a fogínytasakokban lévő lepedék kerül eltávolításra, speciális eszközök segítségével. A kávé, tea vagy cigaretta által okozott elszíneződések is erre a célra specializált műszer, mint például a homokfúvó készülék (air flow) segítségével tüntethetők el. Mivel a baktériumok először az érdes felületeken és a mélyedésekben telepednek meg, következik végül a polírozás, a fogak simává tétele érdekében.

Professzionális fogtisztítás Air-Flow eljárással

Az AIR-FLOW eljárás során magas nyomású levegő, víz és finom homokszemcse keverékét fújják a fogfelszínekre, ezáltal polírozva azt. Lepedék, puha lerakódások és elszíneződések gyorsan és fájdalommentesen eltűnnek – még a fogközökből is.

A kinetikus energia gyengéd használata révén nem okoz károsodást és nem karcolja a fogfelszínt. Az eredeti AIR-FLOW ®  eljárás röviden tehát a kulcs a sikerhez – fogorvos és páciens számára egyaránt.

Milyen gyakran érdemes elvégezteti a professzionális szájhigiéniás kezelést?

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a professzionális szájhigiéniás kezelés féléves időközönkénti ismétlése a tökéletes kiegészítése az alapos tisztításnak, a fogak és fogíny egészségének megőrzése érdekében. Egyéni megbetegedési kockázat esetén viszont ettől eltérő időintervallum érvényes.

Kedves Pácienseink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 05.20-án rendelőnk újra megnyitja kapuit, így tudjuk fogadni a nem sürgősségi ellátásra érkező pácienseket is.

Azt tudni kell, hogy a fogászati kezelések közben létrejövő bioaeroszolnak nagy szerepe lehet a SARS-CoV-2 vírus terjedésében ezért ahhoz, hogy az ellátást újra tudjuk indítani fontos, hogy az általunk hozott szabályokat maradéktalanul betartsák és ebben közreműködjenek.

Abban az esetben van szükség PCR- vizsgálatra, amennyiben a rendelőbe érkezéskor bizonyos paraméterek vizsgálata utána a páciens Covid gyanúsnak számít. Ebben az esetben továbbítjuk a pácienst a megfelelő vizsgálatokra.

A rendelet alapján előírt újraindulási feltételeknek rendelőnk megfelel. A higiénés szabályokat maximálisan betartjuk.

Rendelőbe érkezéskor az alábbiakat kérjük Önöktől:
▪️ Minden esetben előzetes telefonos, e-mailes bejelentkezés szükséges.
▪️ Egyedül érkezzen a rendelőbe (kisgyermek esetén 1 kísérő megengedett).
▪️ A megbeszélt időpontra pontosan érkezzen (amennyiben korábban érkezik kérjük, hogy a rendelő előtt várakozzon)
▪️ A váróban a szájmaszk viselése kötelező!
▪️ A váróban kérjük egymástól a 2m-es távolságot.
▪️Minden páciensnek az eddigiekhez hasonlóan kérdőív kitöltése szükséges, mely alapján döntjük el, hogy gyanús vagy nem gyanús esetnek számít.
▪️ Láz, köhögés, rossz közérzet esetén kérjük ne jöjjön rendelőnkbe!

Mobil: +36 20 2097145
e-mail: [email protected]
www.arkadent.hu

Köszönjük és várjuk Önöket!
Árkádent csapata